Konfitury z papryki

1 kg wydrążonej z pestek czerwonej papryki,
1 kg cukru,
sok z 1 cytryny

Paprykę zemleć (zmielić?) z maszynce lub inaczej rozdrobnić i razem z cukrem gotować na małym ogniu, tak długo, aż mikstura zacznie lekko gęstnieć, czyli przez jakąś godzinę lub dwie. Co jakiś czas w garze należy zamieszać, żeby się nasza konfiturka nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gorącą konfiturę przelać do słoiczków- najlepiej z przeźroczystego szkła, bo kolor konfitury jest obłędny!
Na koniec wystarczy ładnie opisać słoiki i przyozdobić je np. kawałkiem kraciastego materiału przewiązanego czerwoną wstążeczką. Konfiturka jest wyśmienita do dań na słodko i nie tylko- skrzydełka z takiej konfiturze to niebo w gębie!




Joanna Ołubczyńska

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz