Dietetyczne mufinki razowe z pieczarkami i szczypiorkiem


Nastawić piekarnik na 180 st.

Składniki mokre:
2 białka
1 szklanka maślanki (jogurtu, kefiru- do 2 % tłuszczu!)
1/4 szklanki mleka

suche:
2,5 szklanki mąki razowej (typ 1850)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po pół łyżeczki imbiru w proszku i gałki muszkatałowej

dodatki:
30 dkg pieczarek
pęczek szczypiorku

Pieczarki drobno pokroić i udusić na patelni bez tłuszczu (!) Szczypiorek pokroić. Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Mokre wlać do suchych, dodać ostudzone pieczarki i szczypiorkiem. Wymieszać z grubsza, nakładać do foremek mufinkowych wyłożonych papilotkami. Piec 20-25 minut.
Przepis pochodzi z forum diety Zuzla, jest trochę zmodyfikowany przez mnie .

Razowe mufinki nie są tak puszyste jak te ze zwykłej mąki. Świetnie smakują z białym (chudym) serkiem i ogórkiem. Mniam!

I used elements from kit "Spontaneous-Delight" by Carrie Stephens

Joanna Ołubczyńska

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

1 komentarz:

  1. oh jak wiosennie wyglądają te kanapki z ogórkiem..aż mi zapachniało :))

    OdpowiedzUsuń