- 250 g margaryny
- szklanka cukru
- 3 łyżki wody
rozpuścić w rondelku, ale nie gotować! Ostudzić, a w międzyczasie: pokroić rabarbar (4-5 łodyg) na plasterki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cukrem pudrem. Odstawić do kolejnego etapu. Teraz miksujemy ostudzoną miksturę z margaryny, cukru i wody z:
- 2 jajkami
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto wylać do tortownicy lub blachy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (albo wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu dość gęsto układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w temp. 180-200 st. aż do zrumienienia. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić jeszcze patyczkiem czy jest dobrze upieczone w środku. Ja piekłam jakieś 45-50 minut.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i voila! Pyszne!!! I niedietetyczne, mhmh
przepis wygooglałam nie pamiętam skąd..
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i voila! Pyszne!!! I niedietetyczne, mhmh
przepis wygooglałam nie pamiętam skąd..
uwielbiam ciasto z rabarbarem a Twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńprzez Ciebie Asiu lecę dziś na ryneczek i kupuje rabarbar...:-))
OdpowiedzUsuń:D Ja dziś zamierzam robić też coś z rabarbarem, ale może jakieś mufiny razowe tym razem...
OdpowiedzUsuń