Ciasto z rabarbarem




  • 250 g margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
rozpuścić w rondelku, ale nie gotować! Ostudzić, a w międzyczasie: pokroić rabarbar (4-5 łodyg) na plasterki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cukrem pudrem. Odstawić do kolejnego etapu. Teraz miksujemy ostudzoną miksturę z margaryny, cukru i wody z:
  • 2 jajkami
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto wylać do tortownicy lub blachy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (albo wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu dość gęsto układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w temp. 180-200 st. aż do zrumienienia. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić jeszcze patyczkiem czy jest dobrze upieczone w środku. Ja piekłam jakieś 45-50 minut.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i voila! Pyszne!!! I niedietetyczne, mhmh

przepis wygooglałam nie pamiętam skąd..

Joanna Ołubczyńska

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

3 komentarze:

  1. uwielbiam ciasto z rabarbarem a Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przez Ciebie Asiu lecę dziś na ryneczek i kupuje rabarbar...:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. :D Ja dziś zamierzam robić też coś z rabarbarem, ale może jakieś mufiny razowe tym razem...

    OdpowiedzUsuń