300g mąki orkiszowej (w tym 200g razowej i 100g typ700)
125g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
sól
Szybko zagnieść ciasto, można je jeszcze schłodzić, ale ja od razu wykleiłam nim foremkę i podpiekłam w temp. 170 st.C przez 10 minut.

Na patelni podsmażyłam na oliwie 3 małe cebule i 2 ząbki czosnku. następnie dorzuciłam pokrojoną w kostkę sporą cukinię i 3 małe marchewki w plasterkach. Dusiłam wszystko kilkanaście minut, na końcu posoliłam i popieprzyłam.
2 jajka i małą śmietanę wybełtałam razem i wymieszałam na patelni z wystudzonymi warzywami. Całość wlałam na podpieczony kruchy spód i posypałam tartym twardym serem długo dojrzewającym.
Tarta piekła się ok. 25-30 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz