Szarlotka dla leniwych
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez proszku też wychodzi )
Dokładnie wymieszać wszystko powyżej.1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez proszku też wychodzi )
1 kg jabłek- obrać (też niekoniecznie, ja z lenistwa tego nie zrobiłam :P ) i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
Tortownicę wysmarować grubo masłem.
Czas na przekładankę: na dnie tortownicy rozsypać:
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
na wierzch zetrzeć 1/2 kostki masła
połowę jabłek
szklankę mieszanki
połowę jabłek
szklankę mieszanki
na wierzch zetrzeć 1/2 kostki masła
Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pycha!
Świetny pomysł:) Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńRobię taką samą szarlotkę od kilku lat:-) Pychotka:-)
OdpowiedzUsuńaha tylko, że do startych jabłek dodaje jeszcze cynamon i cukier waniliowy:-)
OdpowiedzUsuńChcę wypróbować, ale mam pytanie, czy to jest ciasto bez soli ?
OdpowiedzUsuńja też cynamon obowiązkowo!
OdpowiedzUsuńtak, ciasto bez soli..