2 białka
1 szklanka maślanki (jogurtu, kefiru- do 2 % tłuszczu!)
1/4 szklanki mleka
suche:
2,5 szklanki mąki razowej (typ 1850)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po pół łyżeczki imbiru w proszku i gałki muszkatałowej
dodatki:
30 dkg pieczarek
pęczek szczypiorku
1 szklanka maślanki (jogurtu, kefiru- do 2 % tłuszczu!)
1/4 szklanki mleka
suche:
2,5 szklanki mąki razowej (typ 1850)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po pół łyżeczki imbiru w proszku i gałki muszkatałowej
dodatki:
30 dkg pieczarek
pęczek szczypiorku
Pieczarki drobno pokroić i udusić na patelni bez tłuszczu (!) Szczypiorek pokroić. Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Mokre wlać do suchych, dodać ostudzone pieczarki i szczypiorkiem. Wymieszać z grubsza, nakładać do foremek mufinkowych wyłożonych papilotkami. Piec 20-25 minut.
Przepis pochodzi z forum diety Zuzla, jest trochę zmodyfikowany przez mnie .
Przepis pochodzi z forum diety Zuzla, jest trochę zmodyfikowany przez mnie .
Razowe mufinki nie są tak puszyste jak te ze zwykłej mąki. Świetnie smakują z białym (chudym) serkiem i ogórkiem. Mniam!
oh jak wiosennie wyglądają te kanapki z ogórkiem..aż mi zapachniało :))
OdpowiedzUsuń