Mufinki jak szarlotka

bo z jabłkami i cynamonem, lekko wilgotne, mniamuśne! Na dodatek dietetyczne, O!

Przepis z forum Zuzla (zgodny z dietą Montignaca)

składniki suche:
2 szklanki maki pszennej 1850
1/2 szklanki fruktozy (wg mnie za dużo, spokojnie wystarczyłoby 1/3 szklanki)
2 łyzeczki proszku do pieczeni
2 goździki zmielone lub utłuczne w moździerzu
2 kulki ziela angielskiego zmielone lub utłuczne w moździerzu
1/4 łyzczki imbiru 1/4 łyzeczki gałki muszkatołowej
lub zamiast powyższych 1/2 łyzeczki przyprawy do pierników
1 łyzeczka cynamonu
składniki mokre:
2 białka
1 szklanka mleka (wolę kefir lub maślankę, jogurt naturalny)
2 jabłka
Piekranik nagrzewamy do 180 stopni. W dwóch osobny miskach wymieszac suche i mokre składniki. Połączyc obie masy, dodac jabłka pokrojone w kostke. Przełozyc do foremek. Piec około 20-25 minut.

przy okazji chwalę się nowymi silikonami (hahaha) w kształcie różyczek, które dostałam od meza i cóRki na Walentynki :)


tutaj pieczone w silikonowych papilotkach:

Joanna Ołubczyńska

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

1 komentarz:

  1. zrobiłam mufinki według Twojego przepisu (z białą czekoladą) i były pyszne! pierwszy raz robiłam mufinki i wyszły :D dziękuję za przepis!!

    OdpowiedzUsuń