Przepis z forum Zuzla (zgodny z dietą Montignaca)
składniki suche:
2 szklanki maki pszennej 1850
1/2 szklanki fruktozy (wg mnie za dużo, spokojnie wystarczyłoby 1/3 szklanki)
2 łyzeczki proszku do pieczeni
2 goździki zmielone lub utłuczne w moździerzu
2 kulki ziela angielskiego zmielone lub utłuczne w moździerzu
1/4 łyzczki imbiru 1/4 łyzeczki gałki muszkatołowej
lub zamiast powyższych 1/2 łyzeczki przyprawy do pierników
1 łyzeczka cynamonu
składniki mokre:
2 białka
1 szklanka mleka (wolę kefir lub maślankę, jogurt naturalny)
2 jabłka
Piekranik nagrzewamy do 180 stopni. W dwóch osobny miskach wymieszac suche i mokre składniki. Połączyc obie masy, dodac jabłka pokrojone w kostke. Przełozyc do foremek. Piec około 20-25 minut.
przy okazji chwalę się nowymi silikonami (hahaha) w kształcie różyczek, które dostałam od meza i cóRki na Walentynki :)
tutaj pieczone w silikonowych papilotkach:
zrobiłam mufinki według Twojego przepisu (z białą czekoladą) i były pyszne! pierwszy raz robiłam mufinki i wyszły :D dziękuję za przepis!!
OdpowiedzUsuń